RiF010 gaat al bijna open! Beeld: RiF010
RiF010 gaat al bijna open! Beeld: RiF010

Spannend! Volgende week gaat het water de bouwput van RiF010 in

Algemeen 16.940 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf maandag krijgt RiF010 water! De werkzaamheden zijn afgerond en nu kan de bouwkuip van de surfplas gevuld worden. De officiële opening is tijdens de surfwedstrijd Rotterdam Surf Open op 6 juli. Het vullen van de bak duurt vijf dagen, vanaf 13 mei zijn er testen met de golfmachine, dat duurt vier weken. In de laatste week zijn er ook al testsurfers op het water te zien.

De wavepool van RiF010 in de Steigersgracht achter de Markthal is 130 meter lang en 21 meter breed. Met betonwanden is er een bassin in de gracht gecreëerd die de wavepool gescheiden heeft van de rest van de Steigersgracht. Het bassin loopt van een diepe zijde naar een ondiepe zijde en loopt uiteindelijk af in een kiezelstrand. 

Kunstmatig rif

De diepe zijde ligt aan de Grote Markt en vanaf deze zijde worden de golven gerealiseerd. Met de golfinstallatie worden er golven tot anderhalve meter opgewekt. De golven rollen vanaf deze zijde richting de Wezenbrug waar ze stranden op het kiezelstrand. Door het aanbrengen van een kunstmatig rif breken de golven. Aan het einde van de wavepool ontstaat een lagere golf die voor beginners toegankelijk is.

Water zuiveren

Het bassin kent twee installaties: één om het water te zuiveren en één om de golven te produceren. Deze installatie heeft de firma Hellebrekers speciaal voor dit project bedacht en gemaakt en vind je nergens anders ter wereld. De golfinstallatie bestaat uit acht blowers die gemiddeld elke tien seconde een golf kan produceren van anderhalve meter hoogte. Iedere blower bevindt zich in een eigen zogenaamde golfkamer. Straks kunnen met verschillende presets of instellingen golven geproduceerd worden voor iedere doelgroep. Een zuiveringsinstallatie (trommelfilter) filtert het water in de Steigersgracht. 

Luchtsingel en Schaatsbaan Rotterdam

Na de Luchtsingel en Schaatsbaan Rotterdam is RiF010 het derde Stadsinitiatief dat opent. Stadsinitiatief Rotterdam was vanaf 2011 drie jaar lang een soort wedstrijd voor het leukste idee in de stad, voor de winnaar was er 3 miljoen euro beschikbaar. Waar Luchtsingel en Schaatsbaan Rotterdam redelijk snel van de grond kwamen, duurde dat bij RiF010 langer, onder meer omdat er ook een kerk bij de Steigersgracht staat. speciaal voor die kerk wordt er straks op zondagochtend niet gesurft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant