De onderarm van Mark de Bokx.
De onderarm van Mark de Bokx.

Mark heeft voortaan de brandgrens op zijn onderarm staan

Algemeen 621 keer gelezen

Rotterdam - De vlam van het vuur dat na de Duitse bommen het centrum van Rotterdam verwoestte, het beeld van Zadkine met de armen ten hemel nadat de stad z’n hart verloor. Mark de Bokx (56) draagt het beeld van de Rotterdamse brandgrens voortaan met zich mee op zijn onderarm. Hij liet vorige week zijn tweede tatoeage zetten. Als eerbetoon aan de stad, en aan de Rotterdammer die hij zelf is geworden.

De Bokx: “Ik ben helemaal niet zo’n tattoo-freak hoor. Ik heb er nu twee. De eerste was een Zeeuwse knoop, ter nagedachtenis aan mijn ouders en als eerbetoon aan mijn Zeeuwse roots. Maar ik woon nu alweer zó lang in Rotterdam dat ook dat gedeelte van mezelf op mijn lijf moest.”

Feyenoord

En dat werd dus de brandgrens. “Ja. Bij Feyenoord zie ik allerlei jongens met Rotterdamse tattoos lopen. Met de Hef, de Kuip natuurlijk, de skyline. Ik ken ook een jongen mat het beeld van Zadkine op z’n lichaam. Zelf heb ik voor de brandgrens gekozen. Behalve één jaartje in Lombardijen heb ik altijd binnen de brandgrens gewoond. Bij mij aan de overkant in Rubroek staat Wereldhaven, het eerste stukje wederopbouw van Rotterdam. En bij mij om de hoek is de uiterste grens van de brandgrens.”

Bombardement

De lampjes in het plaveisel die als een sliert door de straten van Rotterdam liggen, markeren het gedeelte van de binnenstad dat op 14 mei 1940 werd verwoest door het Duitse bombardement. De Bokx: “Zoals het bombardement Rotterdam heeft gevormd, ben ik door Rotterdam gevormd. Ik ben hier bewust naar toegekomen toen ik eind jaren tachtig geschiedenis ging studeren. Toen was Rotterdam geen prettige stad, het was ruig. ‘Wat ga je in godsnaam in die teringstad doen’, zeiden mensen tegen me. Maar deze stad heeft mijn identiteit bepaald.”

Erasmus

De Bokx overweegt nu nog een uitspraak van Erasmus onder zijn tattoo te zetten: Dulce Bellum Inexpertis (’Zoet is de oorlog voor wie ‘m niet kent’). “Erasmus was een pacifist en die uitspraak van hem zegt eigenlijk alles. Rotterdam is in 1940 gebombardeerd en nu worden onder meer Oekraïne en Gaza platgegooid. Als je echt de mens centraal stelt en nadenkt over oorlog, dan kun je niet anders dan concluderen dat we in al die jaren helemaal niets hebben geleerd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant