Vanessa Bruin in de gemeenteraad. Foto: Hans Tak
Vanessa Bruin in de gemeenteraad. Foto: Hans Tak

‘Regelmatig is de gemeenteraad het unaniem eens, zoals over de schimmelproblemen in Rotterdamse huurwoningen’

Algemeen 711 keer gelezen

Rotterdam - We kregen een ingezonden column binnen van Vanessa Bruin, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. Bruin houdt zich de laatste maanden veel bezig met schimmelproblemen in Rotterdamse woningen. Typisch zo’n onderwerp waarover iedereen het met elkaar eens is, schrijft ze.

‘De Rotterdamse gemeenteraad telt 45 raadsleden van 14 politieke partijen, van links tot rechts. Met zoveel politieke smaken, zou je denken dat de raadsleden het nooit eens zijn met elkaar. Het tegendeel is waar, regelmatig is de gemeenteraad het unaniem met elkaar eens. Zoals met de aanpak van de schimmelproblemen in Rotterdamse huurwoningen.

Heftige verhalen over schimmelwoningen
Dat er in Rotterdam huurwoningen met schimmelproblemen zijn, dat is in een stad met ruim 321.000 woningen eigenlijk geen verrassing. De ernst van de problemen is de afgelopen tijd wel een grote verrassing geworden.

Ons meldpunt bij Leefbaar Rotterdam kreeg in korte tijd ruim 400 meldingen binnen. Tussen de meldingen las ik de meest verschrikkelijke verhalen en zag ik heftige foto’s. Bijvoorbeeld van gezinnen die samen in de woonkamer slapen, omdat de slaapkamers vol zitten met schimmel. Uit de verhalen komt een duidelijk patroon naar voren: verhuurders laten huurders zitten met achterstallig onderhoud, waardoor schimmelproblemen ontstaan en veel bewoners ook te kampen krijgen met gezondheidsproblemen. En de verhuurders zijn niet alleen huisjesmelkers, opvallend vaak kwamen er meldingen binnen over woningcorporaties. De namen van alle woningcorporaties kwamen voorbij, de ene vaker dan de andere.

Tijd voor actie! 
De gemeenteraad is klaar met de houding van woningcorporaties en wil actie. De gehele gemeenteraad, van links tot rechts, schaarde zich unaniem achter diverse voorstellen. Zoals onder andere het Leefbaar-plan om een APK-keuring te lanceren voor Rotterdamse huurwoningen. Bij die keuring moet, net zoals bij een APK voor auto’s, ook de oorzaak van problemen goed onderzocht worden. Zo voorkom je dat bij schimmelproblemen de verhuurder met anti-schimmelspray aan de slag gaat of eventjes een likje verf op de muur doet. Als de oorzaak niet aangepakt wordt, blijft het probleem steeds terugkomen.

Een ander voorbeeld is een motie om het gemeentelijke meldpunt beter onder de aandacht te brengen, want het is overduidelijk geworden dat deze niet bekend genoeg is. Hiervoor diende we samen met Volt een motie in. Ook zal dankzij deze motie worden onderzocht of de MeldR-app niet een rol kan spelen kan spelen voor meldingen over schimmel en achterstallig onderhoud in huurwoningen.

Meer unaniem aangenomen moties
Je kan niet zeggen dat de gemeenteraad het nooit met elkaar eens is. Uiteraard zijn er genoeg punten waarbij de meningen uiteen liggen, maar ook genoeg waarbij iedereen het met elkaar eens is. Zoals nu met de schimmelaanpak. Er werden 8 moties ingediend door de partijen in de raad, waarvan er 5 unaniem werden aangenomen.

Ook wethouder Chantal Zeegers (Wonen, D66) wil een aanpak van de schimmelproblemen en heeft dankzij de moties van de raad nu munitie om de woningcorporaties aan te pakken. De corporaties hebben voldoende tijd gehad om de problemen aan te pakken, nu komt er vanuit de gemeente actie en gaan we de verhuurders op de huid zitten!’

Iedereen kan een ingezonden column naar De Havenloods sturen. Het mag overal over gaan, als het onderwerp maar wel in Rotterdam speelt. Heb je een idee? Wil je iets schrijven? Mail naar redactie@dehavenloodsmediacentrum.nl.. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant