Op Algemene Begraafplaats Crooswijk is op 4 mei een herdenking, voorafgegaan door besloten kranslegging. Foto: Peter Zoetmulder
Op Algemene Begraafplaats Crooswijk is op 4 mei een herdenking, voorafgegaan door besloten kranslegging. Foto: Peter Zoetmulder

Dodenherdenking op Algemene Begraafplaats Crooswijk met (ere)graven en monumenten

Algemeen 838 keer gelezen

Rotterdam - Jaarlijks worden op 4 mei alle burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Herdenkingen zijn op verschillende locaties in de stad, zo ook op de Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Deze plechtigheid begint om 13.30 uur met de inloop van genodigden. Om 14.00 uur is de herdenkingsbijeenkomst die om 14.25 uur eindigt. De kransleggingen vinden in beslotenheid plaats voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid. Uiteraard zijn belangstellenden welkom om na afloop van de ceremonie langs de monumenten te wandelen.
De Algemene Begraafplaats Crooswijk kent een aantal (ere)graven en monumenten ter nagedachtenis aan de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook uit andere oorlogen.

Lees verder onder foto >

Informatiebord bij het militaire ereveld of Militaire Erehof. Foto: Peter Zoetmulder

Militaire Erehof. Op het militaire ereveld ook wel Militaire Erehof genoemd bevindt zich het indrukwekkende monument ‘Vallende man’, een creatie van de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen. Er lagen hier oorspronkelijk 102, maar nu 115 Nederlandse militairen begraven. Van hen vielen 110 man in de omgeving van Rotterdam in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de Duitsers. Vier kwamen om in Duitse krijgsgevangenschap, het 115e slachtoffer is een militair gesneuveld in Nederlands Nieuw-Guinea in 1962 en hier herbegraven.

Lees verder onder foto >

Monument ‘Knielende vrouw met duif’ (1965), van Cor van Kralingen, voor de Rotterdamse burgerslachtoffers in 1940-1945. Foto: Peter Zoetmulder 

Burger Monument. Dit prachtige monument van de ‘Knielende vrouw met duif’ van Cor van Kralingen herdenkt alle Rotterdamse burgerslachtoffers van het Duitse bombardement van 14 mei 1940 en van het Amerikaanse ‘vergissingsbombardement’ van 31 maart 1943, wier stoffelijke resten hier zijn begraven. Later zijn hier ook de stoffelijke resten van de slachtoffers van de Hongerwinter in 1944-45 begraven. Na de oorlog zijn veel van deze graven geruimd.

Erehof van het Verzet. Hier staat het fraaie monument met vrouwenfiguur van beeldhouwer Kees Schrikker op het Erehof van het Verzet. Het staat op het Erehof omringd door een hoge haag. Tegenover het gedenkteken is de toegang van een hof waar zich aan weerszijden natuurstenen grafstenen staan met de namen van 52 verzetsstrijders die hier begraven liggen.

Geallieerden Monument. Hier liggen in totaal 124 Britse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse militairen als ook Poolse vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Indië Monument. Een monument ter nagedachtenis aan de 177 vrijwillige en dienstplichtige Rotterdamse militairen die in de periode 1945 - 1962 omkwamen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Op 9 vierkante palen staan de namen van de gevallenen.

Korea Monument. De urn die zich op het monument bevindt bevat aarde uit de begraafplaats in Korea waar acht Rotterdammers begraven liggen die in de Koreaanse oorlog (1950 - 1953) omkwamen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant