Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen
Wie zit er straks als burgemeester in het stadhuis? Foto: Ossip van Duivenbode/Make it Happen

Wil je burgemeester van Rotterdam worden? Hier staat de vacature!

Algemeen 689 keer gelezen

Rotterdam - De vacature voor de nieuwe burgemeester is opengesteld. De profielschets is de basis voor de vacature. Belangstellenden kunnen hun sollicitatiebrief - gericht aan Zijne Majesteit de Koning - tot 13 mei sturen aan de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland.

Zoals gezegd is de profielschets de basis voor de vacature. De vacature en contactgegevens zijn te vinden op de website van de provincie Zuid Holland. Link opent een externe pagina.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op advies van de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester in Rotterdam opengesteld.

Burgemeester Aboutaleb stopt per 1 oktober 2024 als burgemeester van Rotterdam. Aan hem is per die datum eervol ontslag verleend. Na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft de commissaris van de Koning de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geadviseerd om de procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester op te starten.

Lees verder onder foto >

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Ruud van der Velden overhandigt de profielschets aan Jaap Smit, de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Foto: Gemeente Rotterdam

Profielschets

Op donderdag 25 april heeft de commissaris met de gemeenteraad de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam besproken en is de profielschets in ontvangst genomen. De procedure voor een door de kroon benoemde burgemeester loopt tot aan de benoeming van de nieuwe burgemeester, naar verwachting per 10 oktober 2024.

In de maand maart konden alle Rotterdammers via een vragenlijst en een kindervragenlijst aangeven wat voor burgemeester zij willen zien in Rotterdam. Deze uitkomsten van de vragenlijst en de uitkomsten van de gesprekken met partijen waar de burgemeester veel mee werkt, de input van raadsleden, het college van B en W en wijkraden, zijn meegenomen in de profielschets (wat voor soort burgemeester zoeken we, aan welke eisen moet worden voldaan). 

Belangstellenden kunnen hun sollicitatiebrief – gericht aan Zijne Majesteit de Koning – sturen aan de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De brief moet uiterlijk op 13 mei 2024 bij de commissaris binnen zijn.

Informatie over de vacature van het burgemeesterschap in Rotterdam is verkrijgbaar bij het Kabinet van de commissaris van de Koning, via 070 -4416446 of via burgemeestersinfo@pzh.nl.

Voor vragen kun je eveneens contact opnemen met het Kabinet. De profielschets voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam staat op deze site.

De profielschetsvergadering terugkijken? Dat kan via de volgende link: Videoverslag profielschetsvergadering 25 april 2024.

Vertrouwenscommissie

De door de raad benoemde voorzitter van de vertrouwenscommissie is raadslid en fractievoorzitter van Partij voor de Dieren R.T.J. (Ruud) van der Velden.

De vertrouwenscommissie bestaat verder uit de volgende raadsleden en fractievoorzitters:

I. (Ingrid) Coenradie, fractievoorzitter Leefbaar RotterdamP.J.P. (Pascal) Lansink-Bastemeijer, fractievoorzitter VVDJ. (Judith) Bokhove, fractievoorzitter GroenLinksA.J.A. (Agnes) Maassen, fractievoorzitter D66G.J. (Co) Engberts, fractievoorzitter PvdAS. (Serkan) Soytekin, fractievoorzitter DENKI. (Imane) Elfilali, fractievoorzitter VOLTM.R. (Marchiano) van Campenhout, fractievoorzitter BIJ1P.J.H.D. (Ellen) Verkoelen, fractievoorzitter 50PLUST.J. (Tjalling) Vonk, fractievoorzitter ChristenUnieT.S.J. (Theo) Coskun, fractievoorzitter SPR.G.C. (René) Segers-Hoogendoorn, fractievoorzitter CDAA.R. (Ardi) Oostdijk, fractievoorzitter Forum voor Democratie

De vertrouwenscommissie bereidt de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voor en handelt volgens de -ook tijdens de vergadering vastgestelde – verordening op de vertrouwenscommissie. De verordening is te bekijken op: gemeenteraad.rotterdam.nl

Benoeming nieuwe burgemeester: wat gebeurt er allemaal

In een besloten vergadering legt de vertrouwenscommissie aan de gemeenteraad een tweevoudige aanbeveling voor, waarin aangegeven wordt wie op nummer 1 staat (de voorkeurs kandidaat) en wie op nummer 2 staat.
Vervolgens stemmen de gemeenteraadsleden in een geheime stemming over deze aanbeveling, dus wie nummer 1 wordt.
Nadat de gekozen kandidaat is geïnformeerd maakt de gemeenteraad de naam van de kandidaat-burgemeester bekend.
De naam van de andere kandidaat blijft geheim, dat is wettelijk zo bepaald.
De burgemeester gaat nog niet aan het werk. Eerst voert de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een uitgebreide screening uit. Zo doen de veiligheidsdienst AIVD en de Belastingdienst onderzoek. Ook vindt er een gesprek plaats tussen de kandidaat en de minister van Binnenlandse Zaken en wordt de voordracht besproken in de ministerraad.
Is alles in orde? Dan volgt de officiële benoeming. Dat gebeurt bij Koninklijk besluit, dat Zijne Majesteit de Koning ondertekent.
Tot slot is het tijd voor de feestelijke beëdiging van de nieuwe burgemeester. Dat doet de Commissaris van de Koning namens Zijne Majesteit de Koning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant