Team Havensteder en Constructif voor het  eerste verbeterproject in de wijk Het Lage Land in Prins Alexander. In totaal worden zestien flats met 816 woningen aangepakt. Foto: Frank de Roo
Team Havensteder en Constructif voor het eerste verbeterproject in de wijk Het Lage Land in Prins Alexander. In totaal worden zestien flats met 816 woningen aangepakt. Foto: Frank de Roo

Energiezuiniger en comfortabeler wonen in de eerste 264 sociale huurwoningen in Het Lage Land

Algemeen 2.125 keer gelezen

Rotterdam -  264 sociale huurwoningen in de Rotterdamse wijk Het Lage Land zijn onlangs feestelijk opgeleverd. Door verschillende aanpassingen aan binnen- en buitenkant maakten Havensteder en bouwbedrijf Constructif de woningen energiezuiniger én comfortabeler voor de bewoners.

Zo werd gemiddeld een sprong gemaakt van energielabel D naar A+, onder meer door grondige glas- en gevelisolatie. Op een groot deel van de daken liggen nu zonnepanelen. De buitenkant van het gebouw heeft een nieuwe warme uitstraling. 

Met het opleveren van de 264 woningen is fase 1 van een omvangrijk verbeterproject in Het Lage Land afgerond. In totaal worden daarbij zestien flats met 816 woningen aangepakt.

Lees verder onder foto >


Nieuwe uitstraling aan de buitenkant. Foto: Frank de Roo

Duurzaam en betaalbaar

De woningen - verdeeld over zeven woonblokken - zijn voorbereid op een aardgasvrije toekomst door de overstap naar inductiekoken. Havensteder gaf alle bewoners de juiste kookapparatuur en een pannenset geschikt voor inductie. Nieuwe ventilatiesystemen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat en waar nodig kwamen er nieuwe keukens en nieuw sanitair. De woningen blijven nu beter op temperatuur, waardoor de energierekening voordeliger uit kan vallen voor de bewoners. Ook de zonnepanelen zijn een duurzame toevoeging die tegelijkertijd de energie- of servicekosten voor bewoners verlagen.

Lees verder onder foto >


 Uitdelen bedankje aan bewoners. Foto: Frank de Roo

Afstemming met bewoners

In de aanloop naar het verbeterproject vroeg Havensteder aan bewoners of zij prettig wonen en wat zij graag verbeterd wilden zien. Daarbij kwam een aantal onderwerpen duidelijk naar voren, zoals een gezond binnenklimaat en het comfort van de woning, maar ook de behoefte aan een veiliger gevoel. Aan dat laatste is onder meer gehoor gegeven door het plaatsen van nieuwe voordeuren en balkondeuren die voldoen aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Ook kwam er nieuwe verlichting in het noodtrappenhuis en in de gangen van de bergingen, en kregen entreehal en portieken een nieuwe, frisse uitstraling. De komst van twee liften in de galerijflats maken de woningen beter bereikbaar voor bewoners die minder goed ter been zijn, maar ook voor jongere stellen met kinderen.

Lees verder onder foto >


Nieuwe buitenkant van een flat in Het Lage Land. Foto: Frank de Roo

Renske Zwart, directeur Wonen van Havensteder: “De woningen in Het Lage Land zijn gebouwd in de jaren ’60 en waren toe aan een flinke opknapbeurt. Door een groot aantal verbeteringen bieden we nu een comfortabel en energiezuinig thuis aan de bewoners. Een dergelijk verbeterproject gaat niet zonder slag of stoot. Het vraagt veel medewerking en begrip van de bewoners en daar danken wij hen voor. We wensen iedereen heel veel woonplezier toe in zijn verbeterde woning.”

Erik Stam, algemeen directeur Constructif: “Met veel plezier kijken we terug op een geslaagd project. Niets is zo fijn als een mooi gerenoveerd huis, laat staan 264 gerenoveerde huizen! Wij zijn blij dat de bewoners tevreden zijn met het eindresultaat. Samen met Havensteder hebben we iedereen een vernieuwd thuis gegeven waar ze lang en toekomstbestendig van kunnen genieten. Dit heeft ons bouwteam dankzij de medewerking, tijd en geduld van bewoners kunnen realiseren. Daarom willen we hen ook bedanken voor hun bijdrage. Wij wensen iedereen heel veel woonplezier in Het Lage Land.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant