Afbeelding: schets Anuli Croon voor Willem Burger Foyer de Doelen
Afbeelding: schets Anuli Croon voor Willem Burger Foyer de Doelen

De Doelen wil graag nieuwe kunst in het gebouw en zoekt het laatste financiële zetje

Algemeen 458 keer gelezen

Rotterdam - De Doelen wil graag drie nieuwe kunstwerken toevoegen aan de toch al indrukwekkende collectie. Voor het laatste financiële zetje is een wervingscampagne opgestart. Bedrijven en particulieren worden uitgenodigd om bij te dragen aan dit project en hedendaagse kunstenaars de kans te geven om onderdeel te worden van het Rotterdamse rijksmonument. 

Sinds de opening van de Doelen in 1966 is beeldende kunst een belangrijk onderdeel van het Rotterdamse icoon. Met een rijke geschiedenis van beeldende kunst, voornamelijk uit de jaren 1960-1970, heeft de Doelen een prachtige collectie opgebouwd dankzij giften en donaties van Rotterdamse organisaties en bedrijven.

Wally Elenbaas

De kunstwerken worden hier niet op traditionele wijze tentoongesteld, maar vormen een natuurlijk onderdeel van de omgeving. Honderdduizenden bezoekers ervaren jaarlijks de sculpturen, mozaïeken en reliëfs van bekende kunstenaars als Wally Elenbaas, Frank Nix en Barbara Hepworth tijdens concerten, congressen en festivals.

Nu vindt de Doelen het tijd om deze collectie uit te breiden met drie nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars die een sterke band hebben met Rotterdam: Christine Rusche, Anuli Croon en Sandim Mendes. 

Christine Rusche zal een Room Drawing tot leven brengen boven de entree van de Grote Zaal, waarin de geluidsgolven en de architectuur van de Grote Zaal samenkomen. Sandim Mendes maakt een wandtapijt, waarin de Kaapverdiaanse en westerse cultuur centraal staan. Anuli Croon heeft plannen voor een opvallende muurschildering, geïnspireerd op Rotterdam en op de architectuur van de Willem Burger Foyer, waar het werk een plek zal krijgen. 

Het laatste zetje

Hoewel de realisatie van de nieuwe werken grotendeels gefinancierd is, resteert er nog een tekort van 40.000 euro. Janneke Staarink, directeur van de Doelen: ‘We zijn erg enthousiast over de plannen van Sandim, Anuli en Christine, die de Doelen op artistiek en monumentaal gebied zullen aanvullen. We hopen met de steun van onze betrokken gemeenschap de plannen waar te kunnen maken.’

Schetsen van de drie werken zijn te zien op www.dedoelen.nl/nieuwekunst.. Op die plek kun je ook doneren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant